Monday, 17 October 2016

Anemia di Trimester Pertama

Assalamualaikum dan sejahtera semuanya~

Last week, aku dengan husband pegi la klinik untuk buat check up kandungan aku and tempah buku klinik skali di klinik government. So, aku cerita sikit pengalaman hari pertama ber'klinik'.. Hohoo..

After diorg confirm kan UPT (Urine Pregnancy Test) aku positive, diorang hantar dekat specific room yang sudah memang ditetapkan ikut alamat rumah kita. Lepas tunggu tunggu, nurse panggil aku masuk bilik and start tanya itu ini sambil salin dalam buku warna putih dan pink.

Habis itu ini, nurse suruh pegi ambik darah. (Part ni paling aku x suka sebab hahahaa aku takut jarum) Aku masuk bilik tu skali dengan husband aku sebab dia pun kena buat HIV screening test (Mesti.. Bukan sebelum kahwin ja HIV screening yer). Then, we got the result and know what? My HBG was too lower than normal and I'm diagnosed Anemia. Benda tu bahaya untuk baby dalam kandungan (wow, jantung dupdap takut). Besides, my weight lower than 45. Also one of the risk factors. Nurse tanya aku "kamu ada talasemia ka? Pernah buat test?" I replied "No. And never." I was upset and i don't know how to describe my feels that time. Huhuu..

Know what's next? Aku kena ambik darah balik untuk check iron and screening talasemia. Yang kali kedua ni sakit sikit sebab pertama dia x jumpa darah, then dia tekan masuk dalam (x jumpa jgak) dia tarik keluar balik. Lepas tu cucuk plak tempat lain, Ya Allah.. (T.T)

After habis semua, doc bagi 4 ubat (Iron tablet, Folic acid, Vitamin C and Vitamin B complex). Iron tablet tu ada side effect. Teruk. After makan ubat tu, selera makan turun mendadak, sakit perut n muntah muntah. I confused, am I dying? I'm seriously ill. Sometimes, bila berdiri ja terus rasa pitam and I cannot do anything.

Last sekali, jumpa doc pakar untuk ultrasound. Alhamdulillah, semua okay. Degupan jantung and pergerakan semua okay. Syukur ya Allah. (I just want you to be okay sweetie pie) Hehee..

Poor my husband, bila aku x larat dia la tukang masak dia la tukang kemas and semua. Bersyukur sangat sebab dia faham and sangat membantu. Dia selalu pesan "be strong". For him. For wellbeing of our baby. So, one thing I can say now : This is kesengsaraan yang membahagiakan :).





1 comment:

  1. Wahhh bestnya sis. Nak jugak camtu. Husband sis mesti hensem kacak bergaya kan.

    ReplyDelete