Monday, 24 December 2012

Study Week !


skarang nie student UMS semua sibuk ber'study week'.. rasa2nya bkn ums saja tapi sama juga ngan U yg lain.. sbab kwn2 aku pun sibuk juga update status pasal study week nie kn.. hurmm.. study week ni ada jugak student yang santai.. hehe.. xda klas kn.. you on your way.. pndai2lah.. aku plak x brapa busy klau banding ngan minggu2 kuliah, tutorial and lab.. mmang hdup serba serbi x ckup masa.. tido pun x cukup.. (chee.. konon ler.. haha..) eishh.. btul bhaa.. ary rabu aku kena hntar lab programming.. kdang2 ada kuiz programming.. huh ! mana buat assignment.. mana mau study utk kuiz.. tension beb ! kdang2 mnangis jugak.. hehe.. programming tu sdh la sgt2 menekan.. assignment blambak.. calculus apa kurangnya.. kuiz mmanjang.. tmbah plak ngan assignment pngantar flsafah aku.. salah itu dan salah ini.. sibuk ngan aktiviti silat lagi..lawatan sana.. psembahan sini.. ujian semua lagi.. nasib baik assignment makanan pmakanan aku simple sahaja.. sbab tajuk dia open.. snang la sikit.. hehe.. kalau dulu aku sngka hdup di U ni lagi senang.. yala.. sbab smua lecturer tolong kn.. tapi everything was clear bila aku sndiri yang mnempuhnya.. kat sekolah lagi best beb sbab cikgu2 ambik peduli ngan kita.. kat sini, lecturer x ambik hal sngat pasal kita.. kcuali adalah bbrapa org yg ambik pduli jugak.. hehe.. dulu masa kat matrik, lecturer aku pun smua ambik berat.. mcm cikgu2 jugak.. rindu laa.. huhu.. hidup aku kat matrik wlaupun sntiasa rushing.. tapi best.. sbab kwn2 sntiasa ada.. kat sini.. sndiri2 beb.. tsilap langkah, habislah.. semua kena cari sndiri.. kalau kat skolah and kat matrik, cikgu n lcturer tlong.. wahh.. knapa crita aku menyimpang sdh nie? kan mau crita pasal study week.. haha.. 

kalau masa kat matrik,lecturer tggu kta jumpa dia.. aku kat sini, lcturer programming n calculus aku pegi holiday.. huhu.. no wonder la sbab diorang suami isteri.. hehe.. sweet knknkn? dua2 comel taw.. hehe.. minggu lepas aku tngok carry mark aku.. programming.. alhamdulillah.. calculus yg huh! why calculus is sooo complicated ! hermm.. takutlah.. i dont want to come with any masalah later on bila aku punya result kluar.. huhu.. so, aku harap masa study week ni lah aku cover smua.. in shaa Allah.. mudah2an smuanya baik2 saja.. sama juga untuk kwn2 aku.. harap kami semua berjaya :)

Allah tahu kita sudah berusaha.. in shaaAllah.. usaha kita diberkati.. 


Saturday, 22 December 2012

My Thursday Story


Hyeeee J
Hehe.. okay ! my worst Thursday yerrr~

Ni mau crita ni pasal hal yang terjadi pada hari K.H.A.M.I.S..  Masa hari rabu tu kwn2 kosmate bawa pegi waterworld di bukit padang tu.. then, smua yang bersetuju dalam 8 orang kot.. aku, ieka, ain, ainil, syikin, grace,  shima n azie..  wahh semangat berkobar2 mau pegi taw3.. aku ngan ieka pun smangat cari kereta sewa untuk esoknya.. ieka yang paling smangat.. haha.. siap cari transport yang paling murah taw.. wahaha..
Tapi malam tu plak, ieka call ckp bberapa orang nie x jadi pegi.. huhu.. smangat mau pegi tu pun merundum sikit sudah.. hewhew~ tapi xpala sbab ingatkan 2 org jak yg x jadi pegi.. aku pun.. tidurlah malam tu dgn smangat esok pagi mau pegi waterworld kan.. hehehe..

Then, esoknya aku ngan ain sebulat suara gerak jam 10.30 g anjung siswa sbab ieka ckp kumpul kat situ kan.. aku ngan ain sempat makan nasi ayam kat café kampung E.. hehe.. lpas tu kami gerak g luar tempat tggu bas tu.. konon2 mau naik bas ums la pegi anjung siswa.. maka, masa kami diluar.. huhuuuuwww~ ramai giler orang beb ! rasa2 blh buat phimpunan.. haha.. tggu bas punya pasal la taw.. hehe.. masa ada bas tu aku ngan ain fight skali dgn budak2 nie naik bas.. tapi, kami gagal.. haha.. ieka pun ambik la kami kat kg.E nie.. hehe.. hermm.. then, tengok ieka sorang dalam kreta.. ehh.. mana kwn yg lain kan.. huhu.. ieka pun ckap diorang semua x jadi pegi.. sedihh.. semangat pun dah makin kurang.. tapi pegi jugak lerr~ dalam kereta tu siap berbual2 smpai ada pegi cerita “sunway lagoon”.. haha.. kami pun teruskan perjalanan..

Then, masa kami smpai kat kampung nelayan tu.. kami blur.. eh mana waterworld nie.. then, aku pun tanya la kat pacik cina nie.. dia pun dgn penuh senyuman menunjukkan jalan ke waterworld.. masa smpai kat depan pintu masuk waterworld tu.. ieka ngan ain excited nak mandi.. aku memang xmau mandi.. baju lebih pon aku x bawa.. hehe.. soo, dialog pun bermulaaa~

Pacik waterworld : selamat datang.. kamu ada kupon?
Ieka : ye.. ade3..
Pacik waterworld : ok.. pernah smpai sini atau baru ptama kali?
Ieka, ain, zyra : first time nie.. hehe (dgn wajah yg gembiraaa :p)
Pacik waterworld : ok ptama skali saya mau cakap pasal pakaian.. di dalam tu blh pkai                            sekurang2nya baju t-shirt dan seluar legging..
Ieka : trackshuit pon tak boleh ? (dahi bkerut2..)
Pacik waterworld : tidak bolehh..
Zyra : tudung boleh pakai tak? (dgn dahi bkerut2 jugak..)
Pacik waterworld : pun tidak boleh.. melainkan kamu ada cap memang khas untuk mandi punya..
Ain : oklah klau mcm tu.. kitorang g cari dulu..

# Kampung nelayan VS waterworld #

Huhu.. then kami pun kecewa.. kami dduk bbincang di tangga.. konon2 mau pegi waterfall di inanam.. kionsom.. tapi x jadi.. then, jeng3.. pulak g suria sabah.. g karaoke.. haha.. ieka pun call abang yg hantar kami tadi supaya ambik kami balik then hantar g suria sabah.. haha..
Masa kat suria sabah tu, kami g makan and terus g solat zohor,.. habis solat tu, terus g tmpat karaoke,.. tity pun join skali taw.. haha.. 3 jam taw kat dalam tu.. kekeke.. smpai kitorang xtaw nyanyi lagu apa.. hoho.. tapi happy lerr jugakk hehe.. then, kami dgn penuh relax mhilangkan boring di suria sabah.. hehe..

# karaoke #

# zeerah #

# ainshatun #

# ieka #

# haha #

# zeerah _ tity #

# tity _ ain #


Then, masa balik tu kami sempat la jugak g waterfront tngok sunset.. wahh.. lawa giler!  Mmang cantik.. tak pecaya ? pegi sendiri.. hehe :p

Herm.. then, kitorang pon baliikk.. hehe.. smpat g K.F.C plak tu taw..
Hah.. kwn2 ku kita hanya mampu merancang Tuhan yg menentukan taw.. hehe.. (chee.. konon je.. padahal sedih giler.. nk masuk waterworld pun x dapat.. haha)

# waterfront #



Saturday, 15 December 2012

Kembara Silat ke Labuan :)


Hye semuaaaa J
Hari ni aq akan crita pasal kembara silat ke Labuan..
2 minggu lepas punya cerita..
Tapi xada masa langsung update dlam masa bberapa ary nie..
Sebok gilerr beb ! :P
Ok fine.. let’s the party started ! keboom !
Ceh.. cenggitu taww~

Masa ary jumaat tu, aq pon bangunlah kol 5 stengah.. Siap solat subuh and packing barang.. (baru packing ke zeerah? :P) Jalan dari bilik jm 8.30 taw.. yala.. apa tidaknya.. ketua aq ckp bkumpul seawal jam 9.30.. aq pun takut jgak lambat.. x suka ni lambat2.. tapinya, masa aq smpai kat anjung siswa.. yg ada kat situ Cuma zubaidah n budak sorg tu.. (xtaw namanya siapa) hehe.. teruknya zeerah.. hewhew..  aq pun sabar lagi.. aq call natrah, diorg OTW plak.. haissshh.. kalau tahu, xdalah aku kalut semacam.. haiisssh~



masa menunggu bas :P

Then, dalam perancangan bas kitorang sepatutnya jln dlm jam 11.. tapi lambat sikit.. kitorang pun tpaksa menunggu.. huwhuw~  kitorang pon start our journey ke terminal  feri  menumbok :P dalam perjalanan tu smua dgn hal masing2.. ada yg titow.. ada yg dengar lagu.. ada yg dgr pacik bas tu mbebel.. hehe.. ada yg tengah msg.. eishh.. mcm2 la,.. hehe..

Dalam jm 3 mcm tulah, akhirnya kitorang smpai jugak ke menumbok.. tapi sampai situ.. tggu lagi.. hewhew.. kitorang pun sempatlah mrasa nasi lemak ayam yg ada kat menumbok tu.. hehe.. dgn bau duriannya.. huh ! pening beb ! mabuk.. x suke durian.. x suke.. haha.. :P pastu kan,kitorang pun naiklah feri.. atas feri tu, aq ikut kak lily pegi tmpat paling atas.. jadi xlah mabuk sngat.. hehe.. best gak lah.. angin kuat wlaupun panas.. siap budak2 nie nyanyi lagu titanic bagai.. haha.. masa mau smpai Labuan tu, tgk sunset.. lawa gilerrr! Hewhew..  smapi kat Labuan plak, kena tggu lagi.. haisshh.. dari UMS asyik tggu saja.. tggu dan terus menunggu.. huhu.. smpai kami smpat mhabiskan aiskrim.. ada yg minum2.. aq pun sempat lagi beli coklat utk dikongsi brsama rakan… haha :P pelik la diorang ni.. tiap kali aku bagi diorang coklat, mesti diorg akn ckp “uishh.. awal jugak..” haha..  


atas ferry :)

santai atas feri :P

1st di UMSkal


Masa smpai umskal tu kami mkn dulu.. wahh laponyerr~ hehe.. then,, dgr taklimat sikit.. then, pompuan kena tggu bas pegi kolej kdiaman mutiara.. haisshh menunggu teruss.. haha,.. smpai jak kat mutiara kami dbahagi kpada 2 bhgian.. aq serumah ngan natrah, elly, Lynda, kak lily, imah, kak teha and mujah.. yg lain tu smua kat sbelah.. ehrmm.. esoknya, kami bgn awal sbb gerak jam 6.45.. huhu.. tapinya, bila smpai di kampus umskal.. bdk2 llaki x smpai.. whooaa.. geram pun ada jugak taw.. tapi xpa, dimaafkan maybe sbab diorg blatih bsungguh2 kot malam tu.. haha..

Next, dgr info pasal silat sendeng and silat olahraga.. cikgu tue nmpak garang.. aq pun naik kecut perut taw.. seram sejuk sluruh bdan.. haha.. masa dia suruh lari tue.. bapak bsungguh2 aq lari.. apa tdk, dia ckp kena pumping sepa pling lmbat.. whoooaa.. x suke betuwwlll~ haha.. hissshhh.. ehrmm.. kami blatih tendang2 smua.. pastu sparing.. bdk2 ni dah pilih bdk2 sparing nti.. tpi ingatkn dia suroh smua.. rupanya bberapa org saja.. c apis ngan faiz.. kak lily and ada sorg bdk ums-kal.. huhu.. giler ar.. hebat2 blaka beb!
Then, malam tu plak makan malam perdana.. aq and qila jadi  MC masa tu.. cuak jugaklah.. sbab dah lama tinggalkan tugas tu.. sjak form 5 lagi.. huhuw~ tapi blehla.. everything bjalan lncar.. hehe.. psembahan dari kelab silat kitorang hebat.. cheee.. hehe.. bdk2 llaki la yg buat psembahan.. psembahan En.Badar pun hebat gak.. full of feeling taw.. hehe.. then, kitorang pun bsurai..

Nanti aq crita lagi pasal lawatan k.. but not now.. bz giler beb ! huh ! ni pun baru pas latihan silat nie.. pnat giler.. tgh tggu cik Nik Mulaikah Naimah nie mau siapkan mini project utk programming.. huhu~ 


SWEET MEMORY


Wednesday, 5 December 2012

Don't Know What to Do!

Hurmm..
kat library skarang.. tapi x taw mau buat apa di sini..
tengok kiri.. tengok kanan.. tengok orang.. haha..

malam ni ada latihan silat di anjung siswa..
haa.. sebab tulah aku trpaksa mengurung diri di sini..
ishh.. ishh.. ishh..

dikelilingi oleh buku2 tebal and besar gedabak..
buat aku jadi tensioonn..
bila tengok buku jak,.
seram sejuk seluruh badan..
apa tidaknya..
final exam mau dekat sudah..
huarrrrggghh~

anyway, just believe in yourself..
hewhew~


Friday, 2 November 2012

Pencarian Kini Tamat (ANIE, BIBIE, CIKO) :)

hari ini.. uik..
aq excited sangaaaatt.. !
knapa?
sebab aku jumpa balik kawan2 baik aku masa form3..
btapa lamanya aku mencari diorang2 nie.. huhue~

first2 tu..
aq konon2 maw susun2 gambar album aku..
terjumpa la plak gambar ngan diorg2 nie..
rindu tu tetiba datang menerja.. chewah..
tdetik hati untuk cari diorang balik kat FB..
walaweyyhh~ jumpa jga bhaa~
alhamdulillah :)

sayang sangat kat diorang ni taw..
banyak knangan2 manis ngan diorang masa kat smk usukan dulu.. huhu..
orang kata.. zaman skolah tu indah..
kalau dulu2 masa skolah..
x sabar2 maw habis skolah..

tapi bila sudah hbis skolah..
trasa macam mau masuk skolah balik..
haisshh.. manusie2..

ehrm.. harap2 psahabatan kami could LAST FOREVER N EVER..EVER,.. EVER..

lovely friend : NURAZIA , SITI ROSLADAH , MUZAINNI :)

JIWA SENANG HATI RIANG RIA 



Friday, 5 October 2012

Dunia Silat

Salam semuaaaaaa~~

ehrmm.. cerita pasal dunia silat ni..
hehe.. ntah lah..
kat sini tiba2 rasa minat untuk blajar tu timbul..
haha.. kelakarnyeerrr~

kat sini smpai DUA jenis silat aku blajar.. haha..
Silat gayung fatani..
dan juga.. silat kalimah..
yala.. tgk mcm best jak.. huehue :P

pada sabtu yang lepas..
aku sdh start latihan untuk silat gayung fatani..
sana dekat anjung siswa..
huissshh.. letih sanggaaaaaaaaaaattt...
naik kejang badan aku ni.. haha..
tapi xpa.. sbb jadi tough sdh kn.. kekeke..
yala.. jalan kaki 2.5 km hmpir stiap harii jooo..

aku bukan apa..
tapi malas mau berebut bas ni..
tapi kalau mo0d tu datang..
ghahahaha.. aq yg paling lambat ni pun dpt naik bas taw (*_<)

ehrm.. silat kalimah plak..
hah.. malam ni aku start blajar..
hehe,. tapi x jauh pun..
kat kampung E jak..
minggu lepas hanya mukaddimah sahaja :P

so, then.. untuk girl2 di luar sana..
plz la.. tlong la blajar silat..
beeessssttttttt :P
haha..

MAJULAH SILAT UNTUK WANITA.. HEHE..





Monday, 17 September 2012

KEBOSANAN SUDAH

salam semuaaaa~
ehrm.. skrg ni aku brada di hadapan laptop ksyangan.. chehehe..
sedang menaip dan menaip.. haha..
hurm.. bosan sangat ni taw..
jadi laptop memang bestfren la saat ni kn.. kekeke..

mau cerita apa ar..
oklah.. aku cerita pasal kampung la ar..
kampung apa?
kolej kediaman aku la.. 
kampung excellent.. hehe..

ok.. kampung ni banyak kemudahan yang disediakan..
kedai runcit.. kedai alat tulis.. pasar2 malam kcil2an..
cool city.. tea box.. kedai roti dan kek..
kedai topup.. kedai makan..
memang complete la org ckp..
jadi x payah susah2 bhaaaa~ hehe..
urang sabah cakap..
sayap ayam.. ikan bakar.. semua ada..
SAYAP ayam ok.. jangan pelik2 plak.. ergghhh..!

haissshhh.. 
tiba2 jadi geram plak bha.. haha..
ehrm.. sarapan tadi MAGGI ok.. hehe.. :p
jadi makan jap lagilah koottt.. hehe..

mengambil masa untuk membebel di blog ksygn..
smbil prut laparrrr... lapar.. haha :) 
makaaaannnn.. makaannn.. 


TIME IS GOLD


Friday, 14 September 2012

MINGGU SUAI MESRA UMS

Huahuahua..
setelah berada lebih kurang seminggu d UMS ni..
akhirnya dapat juga aku update blog yang bersawang.. ni..kekeke..
seriesly, memang penat sngat2..
apa tdk.. minggu suai mesra pun baru jak habis..
skrang ni plak minggu seerat salam untuk kolej kediaman ataupun kampung.. hehe..
memang banyak pengalaman yang cukup mncabar kesabaran dan kekuatan.. chewah..

antara cabarannya ialah.. jeng3.. ceh gitu plak..
malam first aku di sini aku sdh trpaksa brjalan kaki spanjang 2.5 km..
kaki aku melecet pun mmang 1 knangan jugak.. wahaha..
then, bilik aku plak paling atas.. haisshh..
mmang gila lah aku naik trun tingkat 4 ni kan.. haha..
mmang mmbesar la aku.. wahkaka..
pastu plak berebut bas.. huhu..
tapi series aku ckp.. org kecik slalu untung.. untunglaaa.. haha..
bribu2 org bbaris utk naik bas tu.. aku kjap jak blh naik..
hehe.. apa tips zeerah??
hehe.. main cilok2 la.. haha..

memang sngat2 mcabar la..
tambah2 lagi, aku manada kwn dari KMTJ..
sorang2 jak.. hehe..
hurmm.. ok lah..
memandangkan ary ni tda klas LANGSUNG..
so, aktiviti seterusnya adalah..
taip jadual.. n titowww~
hehe.. tata..

"CINTAILAH APA YANG KAMU PELAJARI"






Saturday, 1 September 2012

DUNIA BARU..

Hulamak.. 
blog ni besawang gila eh..
kahkahkah.. lama x update yo.. 
banyak crita mau kongsi tapi skrg ni bz giler..

dunia baru? 
yuppy.. esok aq akan melangkah ke alam universiti..
dimana?
kat universiti malaysia sabah.. UMS.. 
study apa?
software engineering.. 

akhirnya.. aq brada d sabah juga..
hehe.. ksian kawan2 aku yg merantau tu..
aku pun sedih juga taw..
sbb brpisah dgn kwn2 aq d matrik tu..
huhu.. miss u all girlz..

oklah.. masa mau habis sudah..
aku kat cyber cafe.. haha =P


..DOAKAN SAYA BERJAYA..




Thursday, 5 July 2012

WAITING FOR THE TRIP..

Hrmmm.. tunggu masa utk gerak ke johor.. tak lama lagi.. jap lagi.. harap smpai kat johor tanpa sebarang masalah.. amin.. so.. maybe lamaa x on9 ok.. klau ada apa2.. just inbox kat fb.. mantion kat twitter or leave ur words on chatting box.. ok.. sampai ketemu lagi.. =)

JOHOR.. KITA BERJUMPA LAGI =)


Sunday, 1 July 2012

KESEMPATAN DALAM KESEMPITAN

Hari nie hari last aku  kerja taw..hehe.. x lama lagi balik sabah.. but this week gerak ke  johor.. abg azul kahwin.. moga2 sampai la ke anak cucu dia dgn kak june tue.. hehe.. ehrm.. sedih jugak tinggalkan tempat kerja aku tu sbb smua kwn2 aku baik2 belaka.. tak kira tua dan muda.. hueheehee~ mcm2 taw.. tapi aku kena urus benda yang sdh bbulan dirancang.. huhuee~ im going to miss them.. arigato.. sayonaraaaaa kwn2.. tata~





Wednesday, 27 June 2012

ZEERAH'S CRAFT


Haa.. benda nie sebenarnya lama sdh aku maw bgtaw sama kamu orang semua.. pada 26 april 2012.. maka tamatlah pengajian aku sebagai seorang graduasi matrikulasi.. chehehe.. btul bhaaaa~ haha.. dan aku pun duduk la di rumahhh.. tiada kerja.. haha.. masa tu lap top akulah yang jadi kawan baik aku.. hehe.. sentiasa menemani kebosanan aku.. tidak lama kmudian.. adalah seorang kawan baru aku.. timbul mood mau melukis.. then, kejap jak mood tu singgah.. haha.. pastu aku jalan2 p axis atrium.. usher kerja punya pasal.. hehe.. pastu aku jumpa la 1 kdai manik nie.. di situ lah ilham pun datang utk  aku  mnghasilkan kraf tangan hasil benda2 yg ada dlam fikiran aku.. theeeeennn,,,..? apa yg aku jumpaaa..?
Taraaaaaaaaaaaaaaaaaa~ meh sini aku cerrr.. aku beli kain felt, ribbon n yg sewaktu dgnnya.. haha.. kain baldu mak aku pun habis aku belasah.. ahaha..  so, meh la beb aku tunjukkan kerja aku yang x seberapa nie.. aku jual taw benda nie.. yg kcik RM0.70.. Yg besar plak RM1.50.. hehe.. murah sajaaa.. tngok la rupa dia macam mana.. haha.. Alhamdulillah ada jugak org yg bminat.. kwn2 mak aku pun byk jugak yg bgi skongan,.. tu yg smangat tu.. wahaha.. jom tgk apa benda kat bawah nie….~~



# BEG KERAMAT #
semua barang2 aku masuk dalam beg nie.. aku bawak pegi tempat keja.. yala.. bosan kn.. hehe..



# MY NEW SAYANGSS #
yesss.. this is my sygss.. becoz i love it.. haha =P



# FABRIC #
KAIN FELT, KAIN BALDU & SATIN BIAS TAPE



# TOOLS #
MANIK, BENANG, GUNTING, GAM & SEWAKTU DENGANNYA



# TEMPLATE #
ni pun penting jugak taw.. bt benda nie bkn suka hati taww.. kna ada panduan.. almaklum lah.. aku bukannya terror haha..


And sekarang tengok hasil kerja aku plak ehh.. check this out beb.. yang ini hasil daripada kain felt...





yang kat bawah ni plak hasil daripada ribbon ataw satin bias tape..


yang ni plak hasil daripada kain baldu.. hehe.. 


thats all beb.. yang dapat saya katakan di sini.. berusahalah untuk mendapatkn sesuatu.. 
impossible is nothing.. and nothing is impossible.. hehe..

DIMANA ADA KEMAHUAN.. DI SITU ADA HIGHWAY..
WAHAHA =p


Saturday, 23 June 2012

CERITA SEDIH...


KERANA ISTERIKU BERNAMA LIZA
“Abang ni, pakai tu elok-elok la sikit,” kata Liza lembut sambil membetulkan pakaian Usin. Usin tersenyum memandang isterinya.”Cantik isteri abang hari ni,” Usin mencubit pipi Liza lembut.
“Ayah, ayah, cepat la yah,” Farah dan Adi meluru masuk ke bilik kerana dah tak sabar-sabar nak bertolak pulang ke kampung. “Yelah, yelah, ayah dah siap ni.” Liza hanya tersenyum melihat suaminya itu melayan karenah anak-anak mereka yang comel dan manja.
“Abang, dah lama kita tak balik kampung macam ni, ye?” “Iyelah, maklumlah abang ni sibuk dengan urusan perniagaan. Baru kali ni abang ada peluang untuk cuti panjang.” Usin berkata kepada isterinya tercinta.
Perjalanan daripada KL ke Tangkak mengambil masa lebih kurang empat jam. Farah dan Adi dah pun terlelap kat kerusi belakang. Begitu juga dengan isterinya, Liza. “Tak sabar rasanya nak tiba kat kampung,” Usin berkata dalam hati.
Sedikit demi sedikit Usin menekan minyak keretanya. Semakin lama keretanya semakin laju dan Usin semakin seronok. Usin dah tak sabar untuk segera sampai ke kampungnya. Pedal minyak ditekannya lagi dan Honda Civicnya mula memecut. Usin cilok kiri, cilok kanan. Habis semua kenderaan dipotongnya. Bangga betul Usin masa tu. Terlupa dia sekejap pada anak dan isterinya yang sedang tidur.
“Eh abang, kenapa bawa laju sangat ni?” tiba-tiba Liza terjaga dari tidurnya.”Tak ada apa la sayang, rileks…cepat sikit kita sampai kampung nanti.” “Sabar bang, sabar. Biar lambat tak apa….jangan laju sangat bang,20 Liza takut.” Liza cuba memujuk Usin supaya memperlahankan kenderaannya. “Rileks Liza?tak ada apa-apa,” Usin terus memotong bas ekspres di depannya tanpa was-was.
“Haaa..kan, tengok. Tak ada apa-apa kan?” kata Usin setelah berjaya memotong bas ekspres tadi. “Sudah la tu bang.” “Ha… tu ada satu lagi bas ekspres. Liza tengok abang motong dia aaa….” Usin terus masuk gear 3, pedal minyak ditekannya hingga jejak ke lantai.
Usin terus membelok ke kanan untuk memotong dan …di depannya tersergam sebuah lori balak yang besar dan gagah dan………………..ABANG!!
———————-
“Usin….bangun Sin,” sayup-sayup terdengar suara emaknya. Usin membuka matanya. Dia terlihat emaknya di situ. “Mana Liza mak? Macammana dengan Liza mak? Farah, Adi….mana anak-anak saya mak?” Bertubi-tubi Usin menyoal emaknya. Usin tak dapat menahan kesedihannya lagi. Usin menangis semahu-mahunya di depan emaknya.
Emaknya memandang Usin tepat-tepat. “Macamana dengan isteri Usin mak, Liza?” Usin masih terus menangis.
PANGGG!!
Kepala Usin yang botak itu ditampar oleh emaknya dengan tiba-tiba. Usin terdiam. Kenapa emaknya buat dia macam tu?
“Banyak la engkau punya isteri! Keja pun pemalas ada hati nak berbini. Tu la, tidur lagi senja-senja macam ni! Dah! Bangun pegi sembahyang!” emaknya terus merungut sambil berlalu keluar….
…Dan Usin tersengih keseorangan. Rasa macam nak masuk dalam tin biskut! Malu beb!!


Wednesday, 20 June 2012

HAPPY BIRTHDAY TO ME !

19 june 1993-2012
ZEERAH EMYRAH BINTI NURJAIM
[ puteri yang terbaik ]
cehhhehe =P

Happy birthday to me
happy birthday to me
happy birthday happy birthday
happy birthday to me..

owh.. 19 tahun sudahhh? ingatkan baru 9 tahun.. haha..
infinite thanks for giving me birth to my "mak"
also, thanks to all my wisher =)
..may ALLAH bless you all babe..
..thanks lovely much..






Monday, 18 June 2012

NORHAYATI SELAMAT

17 JUNE 1993-2012
HAPPY BIRTHDAY TO MY BESSSTTTIIEEE..
..YATIE..


dia nie tua 2 ary dari aku taw.. huahua,.. masa kami form 4.. aku ngan dia antara yg paling awal datang sekolah.. kadang2 aku dulu sampai.. dan kadang2 dia yang sampai dulu.. apa tidaknya.. kami kena hantar p skul pukul 5.30 pagi.. apa tidak pagi2 buta lagi di sekolah sudahh.. haha.. yatie pulak abg dia yg hantar...

ok aku mau cerita nie.. pada 17 june 2009.. akulah yang paling awal dtg di bhagian blok budi.. area teknikal form 4.. aras paling atas.. aku on lampu.. letak beg di kerusi aku.. ambik kapur.. aku conteng papan hijau tu.. papan putih jak aku x kacau.. tiada marker pen.. huhu.. aku tulis "HAPPY BIRTHDAY YATIE".. adalah lagi aku tulis tapi x berapa ingat.. ayat keramat nie yang aku ingat.. hehe.. kunun2 mau bagi surprise sama dia.. pastu kn.. aku duduk kunun2 x perasan dia sampai.. haha.. maka berlaku babak2 seterusnya.. cehh,.. haha.. miss that moment ! 

tapi hari ini aku tidak dapat tulis di papan tulis lagi.. makanya, biarlah abadi di blog kesayangan ku ini.. chewahahaa~ dan doa yang sentiasa ku kirim.. huhue~
check this out ! some of my sweet memory with her.. ekcely , banyak sngat.. tapi ni yang aku mau kongsi.. hehe..


# CORR , YATIE , ZYRA , YAYANG , QASY #
masa kem bina negara di biro tatanegara kundasang


di gelanggang futsal, jesselton kota kinabalu, sabah


jesselton point..


Saturday, 16 June 2012

MISS MY MOM.. !

Hurmmm.. 
malam  nie my mother pegi perak..
maybe esok petang baru balik..
achik nor bertunang,..
bestfren mama aku la.. hewhew..
aku x ikut sbab aku kn kerja.. 
huhuhuuwww~


okay..! tido sorang2 okay ! hahaaaa~

TIADA DI SISI SANGAT TERASA KETIADAAN NYA
..HUHU..



Friday, 15 June 2012

KELAKAR.. HAHA..

NAK CERITE PUN MALAS


Pada masa dahulu, ada sebuah kampung di mana semua rakyatnya amat rajin belaka tidak ada yang malas. Jadi pada suatu hari, rajanya membuat pengumuman hendak mencari seorang yang malas.
Semasa perhimpunan itu, adalah seorang lelaki mengaku, katanya, “Patik adalah yang paling malas.” Raja pun bertanya, “Apa tahap malas tuan hamba?” Lalu jawab lelaki tersebut, “Kalau patik hendak makan, ada orang yang suapkan patik.”
Tiba-tiba datang seorang lelaki lagi lalu berkata, “Patik lebih malas lagi daripada dia tuanku.” Tuanku pun bertanya kepadanya, “Sampai mana pulak tahap malas tuan hamba?” Maka jawabnya, “Kalau patik makanpun, sampai ada orang tolong kunyahkan.”
Maka raja pun terdiam seketika. Tanpa disangka² datang seorang budak lelaki kepadanya sambil berkata,
“Patik adalah yang paling malas tuanku.” Raja pun bertanya, “Bagaimana pula tahap kemalasan kamu si budak?” Budak itu pun menjawab, “Nak cite pun malas.
KURANGKAN PANAS

Asari melihat rakannya, Ajoi sedang membuat kopi. Kemudian memasukkan sebutir ubat panadol ke dalamnya. Dengan kehairanan Asari bertanya kepada Ajoi…
Asari: “Kenapa kau masukkan panadol dalam kopi tu?”
Ajoi: “Kopi ni panas… bagi panadol kurang sikit panas dia…”

KRISIS SUAMI ISTERI

Rumahtangga Minah dan Wahid selalu mengalami krisis. Tidak kira siang atau malam, mereka akan bertengkar. Setiap pertengkaran pastinya menggangu jiran tetangga.
“Kalau aku mati, aku akan menjadi hantu dan mengorek tanah di depanku untuk keluar mencekik engkau,” terdengar pekikan si Wahid. Jiran yang mendengar terkejut besar dengan ugutan si Wahid terhadap isterinya kerana diketahui Wahid mempunyai ilmu hitam yang sangat luar biasanya.
Beberapa hari berlalu. Wahid ditemui mati akibat mangsa langgar lari. Walaupun benci, tetapi sebagai isteri Minah tetap menguruskan pengebumian suaminya dengan baik. Seminggu selepas itu, jiran tetangga amat kehairanan melihat Minah yang langsung tidak merasa takut dengan ugutan suaminya dahulu.
“Engkau tidak takut dengan sumpah suami kau dulu?” tanya jirannya.
“Tidak!” jawab Minah.
“Biarkan saja dia mengorek tanah. Aku dah tanam dia mengadap kebawah!”


Monday, 11 June 2012

MY KARYA : MATAKU..


Mataku..
Kau sahabatku..
Kerana kau membantuku..
Menjalani setiap kehidupanku..

Mataku..
Masaku lahir dulu..
Kau telah membantuku..
Terulung kali melihat keindahan itu..
Iaitu wajah insan-insan yang menyayangiku..

Mataku..
Kau banyak membantuku..
Untuk mengesan kejujuran
Di mata insan- insan yang mendampingiku..

Tetapi..
Kini aku tidak dapat melihat keindahan itu
Dengan seluruh kudratmu..
Bertemankan kanta mata membantumu
Untuk membantuku melihat keindahan itu..

Namun..
Ku tetap mensyukuri segala itu..
Tanda ALLAH sentiasa menyayangiku..
Masih meminjamkan kamu untukku..

Ku bersyukur ya ALLAH..
Atas kurniaan-MU yang agung itu..
Dapat ku lihat keindahan ciptaanMU..
Di seluruh kehidupanku..


INSPIRED BY : KACA MATAKU =)


Pieces Memory in KMTJ !





Ini adalah kad marik saya.. dah jadi kenangan seumur hidup.. huahaha =P
MT1122534293


Haa.. yang ni plak.. my senjata.. merangkap my nyawa tawww.. haha..
benda2 ni mesti sentiasa di sampingkuu~ sangat penting..
tanpa mereka aku boleh jadi gila woo~


ni dia.. lampu klasik.. tudung kaler kuning dan selendang kaler merah..
kenangan daripada mentor ku.. mak angkat ku..
MADAM SAFIRAJAN AMIN GOL..
lampu klasik tu mau kaler biru tapi sdh kna ambik.. huhu.. x apa laa~


ni plak pin bunga n sepit rambut.. kaler biru..
dari roomate aku..
NURUL MUNIRAH MALEK..
 dia bagi kat aku ni masa lasstttt sekali kami jumpa..
x taw bila lagi dapat jumpa ngan dia ni.. huhu~


ni plak kad ucapan versi buah strawberry.. hehe..
originaly made by NADIA SYAZWANI KHALID..
dia bagi masa malam last kat KMTJ.. huhu..
masa tukar2 hadiah..


ni plak keychain dan penanda buku..
daripada NORAIN JANAIN..
keychain tu ain bagi masa dia pegi jalan2 ikut rombongan kolej..
yg bookmark versi gambar budak2 comel tu.. hehe ( cehhh..) ain bagi masa tukar2 hadiah juga.. huhu..


yang ini special ckit.. dari MUMMY IZZATUL SYAZZANA ZAINUDIN..
 chacha,.. yg hanging speech tu dia buat smpai x dpt study taw.. thankss cha..
dia bagi masa kami tukar2 hadiah jugakk.....
yg button badge UTHM tu dia bagi lepas dia ikut program kat situ.. thanks lagi.. hehe..


yg ini plak dari NORFIKAYANTI RUMSAH a.k.a DONNA..
hehe.. dia paling byk bagi aku benda2 ni taw.. huaha =)
yg sand timer tu dia bagi utk 'civil'.. huehehe..
yg bantal merah tu dia ckp utk bufday aku thun nie..
yg bunga kristal biru tu dia bagi masa tukar2 hadiah taww.. 
yg keronsang tu dia bagi masa kami p JB ary tu.. 
dia tahu aku suka kumpul keronsang.. huahaha..
yg surat tu dia gantung kat bilik nacha pasal adalaaa~ haha =P


yg ini dari bdk pompuan klas aku..
HAFIEZAH . BEATRICE . LIYANA
thankss~ hehe..


yg ini dari kwn aku.. APIT..
thanks a lot =)


yg ni dari c AMYRA MOHD. KASSIM..
ni gmbar aku ngan dia masa malam apresiasi tu..
tu lah ucapan dia.. haha kelakar..


yg ini dari IZZAH ATIRA..
keronsang tu kaler biru.. aq slalu puji comel..
dia bagi plak kat aku.. hehe.. thanks izzah =)


yg ini plak dari roomate aq.. diorg bagi masa bufday aq tahun lepas..
baju kaler biru taw.. comellll~
thanks my sygggs..
NURUL MUNIRAH MALEK & NOR EZZATI JOUNI
MT2.1


Hehe.. ini kenangan dari KMTJ.. huahaha..
plak tu masa kawad kaki..
bookmark tu masa "goldtech shopping"
bwh skali tu.. slip meja masa PSPM 2..
huahaha =)


yg ini plak dari cik iqbalia.. eh silap.. IQBAL..
hadiah bufday..
selendang pashmina kaler hijau lumut.. cantekk..
besi tu kenangan masa kami 1 group amali awam..
tensile test masa tu.. sebelah ada ngan dia..
dai suruh aq simpan.. ntah dia tu simpan ka tidak.. haha..


yg ini dari ATIYAH IZZATI.. hehe..
yg strawberry keychain tu dia bagi masa dia pegi cameron highland..
yg kaler biru tu.. untuk knangan.. dia bagi masa dai nak balik dah taw..
dia tinggalkan di atas katil aq.. dlm keadaan berbungkus sperti gula2.. hehe..


yg ini dari c KEPOH..  haha.. AZIM a.k.a BOB..
dia ckp supaya duit aku x kene curi..
hahaahahaa.. 


ni plak name tag aku masa jadi SPR dulu..
huahaha.. kenangan oh kenangan..



ni plak baju ekspedisi masa ary tu..
aq kena kat gunung pulai johor.. besttt jugak taww~
yg torchlight tu adalah peneman ku.. haha..
kecil2 cili padi..
cik NASRAH yg belikan.. hehe =P

LOVE THE MEMORY GATHERED